Siliconenrubber (VMQ)

VMQ is een siliconenelastomeer, gekend om zijn relatief lage treksterkte en slechte scheurbestendigheid en slijtvastheid. Tegenover deze minpunten staat echter een uitstekende bestendigheid tegen extreme temperaturen. Natuurlijk rubber heeft een koolstof-koolstof-structuur die het rubber gevoelig maakt voor ozon, uv-licht, warmte en andere verouderende factoren waartegen siliconenrubber wel goed bestand is. Dit heeft ervoor gezorgd dat siliconenrubber een van de geprefereerde elastomeren is voor vele extreme omgevingen. Het wordt ook vaak gebruikt omwille van zijn hoge isolerende eigenschappen. Vermits het product steeds algemener is geworden op consumentenniveau, treft men producten van siliconenrubber ondertussen aan in elke kamer van een typische woning. Het wordt gebruikt in de automobielsector, voor vele kook-, bak- en voedselbewaringsproducten, voor kleding, waaronder ondergoed, sportkledij en schoeisel, voor elektronica, voor herstellingen rondom het huis en hardware, en voor nog een hele reeks ongeziene toepassingen.

Nitrilrubber (NBR)

Nitrilrubber, ook bekend als Buna-N, Perbunan, acrylonitrilbutadieenrubber en NBR, is een synthetisch rubber copolymeer van acrylonitril (ACN) en butadieen. Handelsmerknamen omvatten Nipol, Krynac en Europrene. Nitrilrubber is in het algemeen bestand tegen niet-aromatische koolwaterstoffen maar kan net als natuurlijk rubber worden aangetast door ozon, ketonen, esters en aldehyden. Nitrilbutadieenrubber (NBR) is een familie van niet-verzadigde copolymeren van 2-propeennitril- en verschillende butadieen-monomeren (1,2-butadieen en 1,3-butadieen). Hoewel de fysieke en chemische eigenschappen variëren afhankelijk van de nitrilsamenstelling van het polymeer, is deze vorm van synthetisch rubber ongewoon doordat het in het algemeen bestand is tegen olie, brandstof en andere chemicaliën (hoe meer nitril er in het polymeer zit, hoe beter de bestendigheid tegen oliën, maar hoe lager de flexibiliteit van het materiaal). Toepassing Het wordt gebruikt in de automobielsector en de luchtvaartindustrie voor de fabricage van brandstof- en olieslangen, dichtingen, doorvoertules en zelfdichtende brandstoftanks, omdat gewone rubbersoorten niet kunnen worden gebruikt. Het wordt gebruikt in de nucleaire sector voor de fabricage van beschermende handschoenen. De bestendigheid van NBR tegen temperatuurbereiken van −40 tot 108 °C (−40 tot 226 °F) maken het tot een ideaal materiaal voor luchtvaarttoepassingen. Nitrilbutadieen wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de fabricage van matrijsgegoten goederen, schoeisel, lijmen, dichtingsmiddelen, sponzen, schuimrubber en deurmatten.

Neopreen (CR)

Neopreen of polychloropreen is een familie van synthetische rubbers die worden gebruikt bij de polymerisatie van chloropreen. Neopreen vertoont een goede chemische stabiliteit en behoudt zijn flexibiliteit over een groot temperatuurbereik. Het wordt gebruikt in een groot aantal toepassingen, zoals laptophoezen, orthopedische braces (voor polsen, knieën enz.), elektrische isolatie, vloeibaar en als film aangebrachte elastomeermembranen of slabben en ventilatorriemen in de automobielsector. [2] Toepassing Neopreen is beter bestand tegen slijtage dan natuurlijk of synthetisch rubber. Deze relatieve inertheid maakt het erg geschikt voor veeleisende toepassingen zoals pakkingen, slangen en corrosiewerende coatings.

Natuurlijk rubber (NR)

Natuurlijk rubber, ook wel indische rubber of caoutchouc genoemd, zoals het oorspronkelijk werd geproduceerd, bestaat uit polymeren van het organische bestanddeel isopreen, met kleine onzuiverheden van andere organische bestanddelen, plus water. Types poly-isopreen die worden gebruikt als natuurlijke rubbersoorten worden geclassificeerd als elastomeren. Natuurlijk rubber wordt door vele fabrieken gebruikt voor de productie van rubberproducten. In de meeste van zijn gangbare varianten heeft het een hoog rekpercentage en een goed herstellingsvermogen, en is het uiterst waterdicht. Toepassing De flexibiliteit van rubber wordt vaak gebruikt in slangen, banden en wielen voor een breed spectrum aan apparaten. De bestendigheid van rubber tegen water en de inwerking van de meeste vloeibare chemicaliën heeft ertoe bijgedragen dat het wordt gebruikt als regenkledij, als duikuitrusting, voor chemische en medicinale slangen, of als bekleding van opslagtanks, procesapparatuur en tankwagons voor het spoorverkeer. De wrijvingscoëfficiënt van rubber, die hoog is op droge oppervlakken en laag op natte oppervlakken, heeft geleid tot het gebruik van rubber voor zowel aandrijfriemen als watergesmeerde lagers in dompelpompen.

Fluor Viton (FPM)

Fluor Viton is een fluorelastomeer, een fluorkoolstofgebaseerd synthetisch rubber voor specifieke toepassingen. Het beschikt over een brede chemische bestendigheid en superieure prestaties, met name in hogetemperatuurtoepassingen in verschillende media. Fluorelastomeer is recent aangewend als het geprefereerde materiaal voor de polsband van de Apple Watch Sport. Het verschil tussen FPM, FKM en Viton® Telkens er voor een rubbersoort het basismateriaal fluorrubber wordt gebruikt, krijgt dit de benaming FPM of FKM. FPM is de internationale afkorting volgens de DIN/ISO-normering, terwijl FKM de afkorting is voor de fluorelastomeercategorie volgens de Amerikaanse ASTM-norm. Viton® is het geregistreerde handelsmerk van DuPont Performance Elastomers. Toepassing Dankzij het erg grote temperatuurbereik, de brede chemische bestendigheid en de uitstekende verouderingseigenschappen is fluorkoolstofrubber het allerbelangrijkste elastomeer dat in de recente geschiedenis is ontwikkeld. Het wordt zo bijvoorbeeld bijzonder veel toegepast in de industrie van de mechanische dichtingen.

Ethyleenpropyleen (EPDM)

EPDM-rubber wordt gebruikt voor dichtingen (bijvoorbeeld als dichtingen voor deuren van koelkamers omdat het een goede isolator is, en voor de gelaatsaansluitende dichtingen in industriële ademhalingsapparaten voor spuitinstallaties in de automobielsector, waar silicone dient te worden vermeden). EPDM wordt ook gebruikt voor ruitgeleiders, radiatoren, tuinslangen en slangen voor allerhande apparaten en toepassingen, vijverfolies, sluitringen, riemen, elektrische isolatie, vibrators, O-ringen, warmtecollectoren van zonneboilers en luidsprekerranden. Het meest algemene gebruik is waarschijnlijk echter dat in voertuigen. Het wordt gebruikt voor deurdichtingen, ruitdichtingen, kofferdichtingen en soms motorkapdichtingen. Vaak zijn deze dichtingen de oorzaak van geluiden te wijten aan bewegingen tussen de deuren en de carrosserie en de resulterende frictie tussen het EPDM-rubber en het oppervlak waarmee het in contact staat (gelakt metaal of glas).